Dyson filter schoonmaken: Hoe werkt het?

Om ervoor te zorgen dat je Dyson steelstofzuiger optimaal blijft werken, zul je regelmatig het filter moeten schoonmaken en vervangen. Het Dyson filter vangt stof en allergenen op. Zodra dit filter verstopt is, werkt het niet meer naar behoren. Dat is natuurlijk zonde en wil je voorkomen. Door op tijd het Dyson filter schoon te maken zorg je ervoor dat jouw steelstofzuiger je huis goed schoon houdt en voorkom je problemen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe vaak je dit moet doen en hoe het schoonmaken van een Dyson filter werkt. Wij leggen je dit stap voor stap uit in dit artikel.

Waar is het Dyson filter goed voor?

Het filter in een Dyson stofzuiger speelt een cruciale rol in het handhaven van de reinigingsprestaties en het beschermen van de binnenluchtkwaliteit. Hier zijn de hoofdfuncties:

 1. Verwijderen van microscopische deeltjes: Het filter vangt fijne, microscopische stofdeeltjes, allergenen, en andere kleine partikels op. Dit voorkomt dat ze terug de lucht in worden geblazen.
 2. Bescherming van de motor: Door het vangen van stof en vuil beschermt het filter ook de motor van de stofzuiger tegen beschadiging. Zonder een effectief filter zou fijn stof de motor kunnen bereiken en de levensduur ervan kunnen verkorten door slijtage.
 3. Verbetering van de luchtkwaliteit: Door het verwijderen van allergenen en fijne deeltjes uit de lucht draagt het filter bij aan een betere luchtkwaliteit in huis. Dit is vooral belangrijk voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
 4. Behoud van zuigkracht: Een schoon en goed functionerend filter is essentieel voor het behouden van de optimale zuigkracht van de stofzuiger. Een verstopt of vuil filter kan de luchtstroom beperken, waardoor de efficiëntie van de stofzuiger afneemt.

Hoe vaak moet ik mijn Dyson filter vervangen?

Mits het filter niet verstopt is, hoef je het filter gelukkig niet al te vaak te vervangen. Dyson raadt aan elke 12 maanden het filter te vervangen. Doe je dit echter niet op tijd, dan kan je steelstofzuiger minder goed gaan werken. Ook kunnen er dan niet meer voldoende stofdeeltjes worden opgevangen. Hou je je filter goed schoon, dan is vervanging minder snel nodig.

Waar vind ik het filter in mijn Dyson steelstofzuiger?

Alhoewel de Dyson filters er anders uit kunnen zien per model, hebben de meeste steelstofzuigers het filter op dezelfde plek zitten. Er valt onderscheid te maken tussen twee types:

 1. Steelstofzuigers met één filter (nieuwere steelstofzuigers v.a. V10)
 2. Steelstofzuigers met twee filters (oudere steelstofzuigers zoals de V8 en V7)

Nieuwere steelstofzuigers (Filter B)

Bij de nieuwere steelstofzuigers vind je het filter helemaal aan de achterkant van het apparaat. De meeste filters van Dyson hebben een paarse of blauwe kleur waardoor je ze gemakkelijk kunt herkennen. Vrijwel alle steelstofzuigers vanaf de Dyson V10 hebben dit type filter.

Oudere steelstofzuigers (Filter A + B)

Bij oudere steelstofzuigers zoals de Dyson V8 en v7 zijn er twee filters. Het eerste filter vind je helemaal aan de bovenkant van het apparaat (Filter A). Dit filter heet ook wel het pre-filter en heeft een ronde kop die je er zo kunt uittrekken. Het tweede filter vind je aan de achterkant van het apparaat (Filter B). Dit filter is vergelijkbaar met die van de nieuwere stofzuigers. Het is net zoals Filter A meestal paars of blauw gekleurd. Je draait het er eenvoudig uit met je hand.

Hoe maak ik het Dyson filter schoon?

Naast het vervangen van de filters, kun je de Dyson filters ook schoonmaken. Dit kan op verschillende manieren:

Filter A schoonmaken (Dyson V8 & V7)

 1. Snelle schoonmaak: Zit er slechts een beetje stof en vuil in het filter? Haal het filter eruit door het er simpelweg uit te tillen. Klop het filter boven de prullenbak of wastafel uit door hem tegen de rand aan te tikken. Je ziet vanzelf het stof eruit vallen. Stop het filter vervolgens weer terug: zorg ervoor dat de pijl bovenop het filter overeenkomt met het ontgrendelmechanisme van de stofcontainer. Druk het vervolgens naar beneden totdat het goed en stevig op zijn plaats zit.
 2. Grondige wasbeurt: Heeft het filter een grondige wasbeurt nodig?
  1. Haal het filter eruit door het er simpelweg uit te trekken.
  2. Klop het filter eerst uit zoals hierboven beschreven.
  3. Houd vervolgens de opening schuin onder de kraan.
  4. Laat het water lopen totdat het water dat eruit stroomt weer helder is.
  5. Keer het filter ondersteboven en klop het water eruit.
  6. Laat nu ook water over de buitenkant van het filter lopen totdat het water weer helder is.
  5. Knijp daarna het filter uit met beide handen om overtollig vocht te verwijderen.
  6. Laat het filter nu 24 uur lang drogen (niet in de droger) voordat je het weer terug in de stofzuiger plaatst. Het filter moet volledig gedroogd zijn voordat je deze terugplaatst. Stop het filter terug en zorg ervoor dat de pijl bovenop het filter overeenkomt met het ontgrendelmechanisme van de stofcontainer. Druk het vervolgens naar beneden totdat het goed en stevig op zijn plaats zit.
dyson v8 v7 filter schoonmaken

Filter B schoonmaken (Dyson V8 & nieuwere steelstofzuigers)

 1. Draai het filter linksom en haal het los van het apparaat.
 2. Spoel de binnenkant van het filter af met koud kraanwater, terwijl je het filter ronddraait om ervoor te zorgen dat de gehele binnenkant schoongemaakt wordt.
 3. Blijf spoelen totdat het water dat eruit komt helder is.
 4. Giet het water uit het filter en schud het filter krachtig om overtollig water kwijt te raken.
 5. Ga door met schudden tot er geen water meer uit het filter komt.
 6. Plaats het filter met het open gedeelte naar boven om te drogen (kan niet in de droger!).
 7. Laat het filter minimaal 24 uur liggen op een warme plek met goede luchtcirculatie. Stop het filter pas terug als het droog is.
 8. Plaats het filter terug op het apparaat, uitgelijnd in de open positie. Draai rechtsom tot het op zijn plaats vastklikt.

Lees altijd eerst de gebruikershandleiding

Lees voordat je aan de slag gaat de gebruikershandleiding van jouw specifieke Dyson steelstofzuiger. Zo ben je er zeker van dat je het filter goed en veilig schoonmaakt. Op deze manier zorg je ervoor dat zowel je filters als je stofzuiger zo lang mogelijk meegaan.

Dysonaanbiedingen.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0